
Hårtab og faste – Sandheden bag smarte kosttrends 🤓
Share
Hårtab og faste – Sandheden bag smarte kosttrends 🤓
Intermitterende faste, juicekure, 24-timers faste – mange sværger til dem for at finde quickfixes på svære problemer eller for at øge sundheden ⚠️
Jeg kender selv indgående til problematikken. Efter at have oplevet tre års hormonel ubalance som følge af et p-pille-stop (som jeg beskriver i detaljer i min bog), har jeg kæmpet med vægtøgning og en følelse af ikke at kunne genkende mig selv i spejlet.
Og jeg må tilstå.... Jeg har også desperat googlet nemme quickfixes, og hvordan jeg mon kan slippe af med de ekstra kilo, uden at skulle opgive fastelavnsboller 🤓 Men jeg ved, at det er med håret som indsats, og at det ikke er vejen frem.
Vidste du, at faste kan påvirke dit hår? 🧬 Ny forskning viser, at faste kan forkorte hårets vækstfase (anagen) og forlænge hvilefasen (telogen). Det betyder, at håret hurtigere stopper med at vokse, falder ud og at folliklen i stedet forbliver i en hvilende tilstand – tom.
Hvorfor sker det?
Dette sker, fordi kroppen registrerer faste som en form for stress eller mangeltilstand – selv hvis vi subjektivt føler os godt tilpas. Derudover kræver kroppen (og hårvækst) en jævn tilførsel af energi og næringsstoffer, og hvis der er underskud, prioriterer kroppen de vigtigste funktioner – hjerte, hjerne og organer. Hår er lavt på prioriteringslisten, fordi vi teknisk set kan overleve uden det. Faste (og kalorieunderskud generelt) kan derfor sende håret i hvilefase tidligere end normalt, hvilket fører til øget hårtab og udtyndet hårpragt over tid.
I mange år er vi blevet fortalt, at faste har nogle sundhedsmæssige gavnlige effekter, og på kort sigt kan det fx resultere i forbedret insulinfølsomhed og cellereparation. Men på lang sigt eller ved gentagen faste kan det have bivirkninger, især hvis det fører til:
❌ Kronisk kalorieunderskud: kroppen får ikke de nødvendige næringsstoffer, hvilket kan føre til hårtab, træthed og hormonelle ubalancer.
❌ Øget kortisol (stresshormon): faste kan for nogle personer stresse kroppen og påvirke hormonerne, hvilket igen kan forværre hårtab.
❌ Forstyrret skjoldbruskkirtelfunktion: lavere energiindtag over tid kan påvirke stofskiftet og sænke produktionen af de hormoner, der er vigtige for hårvækst.
Men hvorfor kan man ikke bare spise hårvitaminer og pulvere for at modvirke bivirkningerne?
Det er ikke gået mange menneskers næser forbi, som følger mig, at jeg fraråder piller og pulvere, der skulle virke som et hurtigt skud "sundhed". Men disse piller og pulvere indeholder ikke de vigtigste næringsstoffer, som kroppen skal bruge til optimal energiomsætning og i sidste ende hårvækst.
I stedet bør man:
✅ Spise næringsrigt og balanceret: nok protein, fibre, sunde fedtstoffer og jern. Protein er særligt vigtig her, for med tilstrækkelig protein (særligt om morgenen og til frokost) varer mæthedsfornemmelsen længere, og lysten til snacking bliver mindre. Protein er blandt kroppens vigtigste byggesten til sund energiomsætning.
✅ Undgå ekstreme diæter og faste: særligt hvis man oplever hårtab. Gå hellere lange (!) ture og øg den fysiske aktivitet i hverden.
✅ Tænke langsigtet: livsstilsændringer (og hårvækst) er en proces, der kræver indsigt og viden, ikke quick fixes.
Det kan være fristende at tro på smarte marketingsløfter om hårvitaminer og detoxkure. Men hvis noget lyder for godt til at være sandt… så er det det som regel også. Det er i så fald kun pengepungen, der bliver detoxet og tyndere.
Sundt hår starter med viden – ikke trends. 💡✨
De bedste hilsner
Suzana Milovic